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Title I, Part A Use of Funds 

COVID-19 Flexibility 

 

Per the Federal Funding and Grants FAQ document that is posted under the “District Waivers, 

Finance & Grants” section of TEA’s COVID-19 Guidance web page: 

“LEAs will receive all flexibilities available to TEA in the use of their federal grant funds. 

Information on stimulus funding for education is expected in the next 30 days to address 

COVID-19 needs; therefore, we do not anticipate significant changes to how you expend 

your current federal grant funds unless the needs of your students and school 

communities change. 

 

After you update your comprehensive needs assessment, you may consider changes to 

the planned uses of your federal grant funds. Refer to the When to Amend guidance 

document and submit amendments (by email or eGrants only) when necessary.” 

Source:  Federal Funding and Grants FAQ Document posted on the District Waivers, 

Finance & Grants web page.  Carryover and Application Issues Question #4 

“ESSA program requirements that are part of the planning process for 2020-2021 school 

year are not being waived as of March 27th. However, each TEA program office will make 

decisions regarding any waivers needed to programmatic requirements when changes or 

additional waivers are needed. The district’s planning process for the next school year 

may need to be altered based on the current circumstances at the time. TEA will be 

flexible in compliance reviews if the district documents their circumstances and tries to 

meet the intent of the law as best as they can at the time.” 

Source:  Federal Funding and Grants FAQ Document posted on the District Waivers, 

Finance & Grants web page.  Grant Planning for School Year (SY) 2020-2021 Question #1 

The Q&A document quoted here will be updated frequently as new questions/answers are 

added. If you have additional questions related to COVID-19 and the administration of federal 

programs that are not addressed in the Q&A document, please submit them to 

ESSASupport@tea.texas.gov. 

 

The LEA should refer to the items listed in the “Use of Funds” document (attached) and ascertain 

whether the LEA is in compliance.  The basic way in which an LEA should determine whether 

certain activities are allowable uses of Title I, Part A funds has not changed. 
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Title I, Part A Use of Funds 

Statutory Reference 

Section 1118(b)(1) An LEA shall use Federal funds received under this part only to supplement 

the funds that would, in the absence of such Federal funds, be made available from State and 

local sources for the education of students participating in programs assisted under this part, and 

not to supplant such funds. 

 

These are the steps and requirements for using Title I, Part A funds. 

1. The campus in question must be a Title I, Part A campus. 

2. LEAs must have a valid Supplement Not Supplant methodology for allocating State 

and local funds to campuses, or Statement of Exemption. 

 [In both situations, the LEA must also ensure that State and local funds that are 

reserved at the LEA level are used to support activities that do not take the Title I 

status of campuses into account.  Any Title I, Part A funds that are reserved at the 

LEA level must be used for activities that meet the intent and purpose of Title I, Part 

A, as well as items 3-5, below.] 

3. LEAs should ensure that activities and/or resources are: 

• Identified in the Comprehensive Needs Assessments; 

• Included in the Campus Improvement Plan; 

▪ The plan addresses how the activity/resource identified will be 

evaluated; and 

▪ The plan addresses how the needs of students at risk of not 
meeting State Standards are being met. 

• Reasonable; 

• Necessary to carry out the intent and purpose of the Title I, Part A program; 

• Allocable; and 

• Allowable under Title I, Part A 

4. The LEA assures that the expenditure(s) meet all EDGAR requirements. 

5. The LEA assures that all district policies and procedures were followed. 

 

If you have questions, please contact us at ESSAsupport@tea.texas.gov.  
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